Minimálna hodnota objednávky je 30€ - NEPLATÍ PRE OSOBNÝ ODBER VO VIVO!

Poznáte históriu chlebíčkov?

Nesmrteľný obložený chlebíček? Chlebíčky poznáme už viac ako 100 rokov.

Obložené chlebíčky sú typickou súčasťou slovenskej a českej kuchyne, ktorá sa často objavuje pri rôznych spoločenských príležitostiach, oslavách a recepciách, alebo jednoducho ako lahôdka k popoludňajšej káve či čaju. Tieto malé, bohato obložené chuťovky majú v našich končinách dlhú tradíciu a sú známe svojou rozmanitosťou a atraktivitou.

 

chlebíček chorizo

História obložených chlebíčkov siaha do začiatku 20. storočia. Predpokladá sa, že zakladateľom moderného chlebíčka bol český cukrár a lahôdkar Jan Paukert, ktorý v 20. rokoch 20. storočia začal v Prahe vyrábať a predávať chlebíčky inšpirované podobnými pochúťkami z Francúzska a Talianska. Jeho obložené chlebíčky sa stali veľmi populárnymi, hlavne vďaka kombinácii čerstvých surovín a estetickej prezentácie.

Základom obloženého chlebíčka je kvalitný biely chlieb alebo rožok, ktorý je prekrojený a potretý maslom alebo rôznymi nátierkami. Na to sa umiestňuje rôzne obloženie zahŕňajúce údeniny, syry, vajcia, zeleninu, ryby a množstvo ďalších rôznych prísad. Medzi klasické varianty patria chlebíčky s vajíčkovou nátierkou, s údeným lososom a chrenom, šunkou a syrom, alebo salámou a uhorkou.

Chlebíčky sa stali nielen neodmysliteľnou súčasťou českej a slovenskej kuchyne, ale tiež odrážajú sociálne zmeny v krajine. Počas komunistického režimu v bývalom Československu boli chlebíčky vnímané ako symbol luxusu a často sa podávali na oficiálnych štátnych recepciách a slávnostných udalostiach. Po roku 1989 a s príchodom trhovej ekonomiky a otvorením hraníc sa chlebíčky stali ešte populárnejšími a ich ponuka sa rozšírila nielen čo sa týka ingrediencií, ale aj kulinárskej kreativity.

chlebicčky servirovane spolu

 

Chlebíčky si udržali svoje miesto v gastronómii aj v 21. storočí, kde sú stále obľúbenou voľbou pre rôzne príležitosti – od rodinných osláv po firemné cateringové služby. Dnes sa podávajú v mnohých variáciách a prispôsobujú sa moderným trendom, ako sú vegetariánske, vegánske či bezlepkové verzie.

 

(Zdroj: internet.)